Wat is de waarde van mijn auto?

auto inruilwaarde bepalen

Wil je je auto verkopen en vraag je je af, wat krijg ik voor mijn auto?  Laat dan de dagwaarde van de auto berekenen. Eerst kijken we naar het verschil tussen de dagwaarde en de inruilwaarde.

Dagwaarde en inruilwaarde: wat is het verschil?

De dagwaarde van auto is heel simpel: het bedrag dat de auto op dit moment waard is. Vaak wordt dit bedrag uitgekeerd door de verzekering als er sprake is van total loss van een voertuig. De inruilwaarde is het bedrag dat je terugkrijgt wanneer je een auto inruilt bij een dealer voor, in de meeste gevallen, een nieuwer model. De dealer zal de inruilwaarde bepalen aan de hand van factoren van de auto, zoals de leeftijd en de kilometerstand. Daarnaast speelt ook de vraag en aanbod op moment van verkoop een grote rol bij de inruilwaardebepaling. Een goede graadmeter is de BOVAG koerslijst.

De autowaarde berekenen

De autowaarde kan eenvoudig berekent worden door online een kenteken check te doen die ook informatie geeft met betrekking tot de dagwaarde van het voertuig. De hoogte van de dagwaarde is afhankelijk van een aantal factoren. Wat is de kilometerstand, de leeftijd, de onderhoudshistorie? Voor hoeveel geld staan soortgelijke modellen te koop? Wat bedroeg bij aanschaf de cataloguswaarde? Tevens is de algehele staat erg belangrijk voor de waardebepaling. Ziet alles er nog deugdelijk uit? Dit zijn allemaal zaken die meewegen bij het bepalen van de waarde van een auto.

Dagwaarde en verzekeringspremie

De hoogte van de dagwaarde bepaalt mede de hoogte van de verzekeringspremie. Door een waarde check voor je auto te doen weet je wat de dagwaarde van je auto is en krijg je ook een beeld van de hoogte van de verzekeringspremie. In de regel geldt: hoe hoger de dagwaarde, des te hoger de verzekeringspremie.