De waarde van je auto berekenen: snel en eenvoudig!

autowaarde berekenen

Als je je auto wil verkopen, inruilen of gewoon nieuwsgierig bent naar de waarde van de auto, dan kun je deze eenvoudig online opvragen. Welke waardes kunnen we onderscheiden en welke factoren bepalen de hoogte van de dagwaarde van een auto?

Dagwaarde, inruilwaarde en cataloguswaarde: wat is wat?

Als we het hebben over de dagwaarde dan is dat de waarde van het voertuig op dit moment. Deze waarde wordt veelal gebruikt door verzekeringsmaatschappijen om de hoogte van de premie te berekenen. Verder wordt de hoogte van de dagwaarde bepaald door de hoogte van de kilometerstand, de staat van onderhoud, de leeftijd van de auto en de accessoires. De inruilwaarde is iets heel anders dan de dagwaarde. Het betreft het bedrag dat een dealer voor de auto teruggeeft wanneer je deze inruilt op een, meestal, nieuwere auto. Vanzelfsprekend wordt hier ook rekening gehouden met de kilometerstand en de leeftijd van de auto. Echter, ook de vraag en aanbod is bepalend voor de hoogte van de inruilwaarde. Tenslotte is er nog de cataloguswaarde. Dit is de Nederlandse verkoopprijs inclusief belasting en verwijderingsbijdrage.

Het berekenen van de dagwaarde

Hoeveel is je auto waard? De dagwaarde van een auto kun je heel gemakkelijk online opvragen, bijvoorbeeld bij het RDW. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is het Nederlandse kenteken in te voeren op de daarvoor bestemde plek. Optioneel kun je ook inzicht krijgen in het schadeverleden, de juistheid van de tellerstand en de eigenarenhistorie. Een andere manier op achter de dagwaarde van een auto te komen en die dealers ook vaak gebruiken is door een tweedehands exemplaar van jou auto op te zoeken. De prijs die bij de verkoopadvertentie staat geeft een goede indicatie van de hoogte van de waarde van de auto. Als laatste middel zou je een bezoek kunnen brengen aan de dealer of garage. Aan de hand van een aantal factoren, zoals de kilometerstand en de algehele staat van de auto, zal de dagwaarde worden bepaald.